92 procent støttemodtagere hemmeligholdt

Det er ikke til at gennemskue, hvem der modtager penge fra EU’s landbrugsstøtteordning. Mindre end hver tiende modtager af landbrugsstøtten er blevet offentliggjort.

 

Der er fortsat langt til fuld åbenhed omkring, hvem modtagerne af EU’s landbrugsstøtte er. Hele 92 procent af de europæiske støttemodtagere holdes fortsat hemmelige for offentligheden. Det viser de officielle data indsamlet og gjort tilgængelige af farmsubisdy.org.

De offentliggjorte betalinger løber op i 22 milliarder euro, mens budgettet for ordningen er 54 milliarder. Det svarer til, at 55 procent af beløbet ikke er offentliggjort.

– Det er katastrofalt, at så meget foregår i mørke, når man nu snakker om at reformere landbrugsstøtten, siger Nils Mulvad fra farmsubsidy.org.

Han henviser til budgetrammen for EU fra 2014-2020, som skal forhandles på plads under det danske EU-formandsskab.

Ved blandt andet at hemmeligholde data om landbrugsstøtte, risikerer man, at diskussionen om reformen af støtten bliver overfladisk. Beslutninger kan muligvis blive truffet på et mangelfuldt grundlag, mener Nils Mulvad.

– Og så kan man  ikke forhandle budgetrammen igen før 2019, siger han.

Forringelser af åbenhed

I farmsubidy.org mener de, at de manglede data kan være del af en tendens i EU, hvor det bliver sværere at få adgang til data.

– Der er flere ting i EU, der peger i en meget kedelig retning. Det er et skråplan, siger Nils Mulvad.

Det er ikke kun farmsubsidy.org, der er bekymret for åbenheden i EU. Den konservative svenske justitsminister kalder nyt dansk forslag for værre end kommisionens.

 

[spoiler title=”Dokumentation” open=”1″ style=”2″]

New privacy rules keep 92% of Common Agricultural Policy beneficiaries secret

[/spoiler]

 

Nøgleord: , ,

Forfatter:Mathias Hagemann-Nielsen

Journalist tilknyttet Åbenhedstinget i forbindelse med projekt om landbrugsstøtte i Danmark. Studerer på 7. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med særligt fokus på online- og datajournalistik. (Twitter @ mathiashagemann)

Ingen kommentarer - endnu.

Skriv en kommentar