Danmarks rigeste får millioner i landbrugsstøtte

Otte ud af landets ti rigeste milliardærer har modtaget landbrugsstøtte inden for de seneste fem år. Vi gør det helt efter reglerne, lyder det fra dem selv.

 

Mærsk Mc-Kinney Møller, Kjeld Kirk Kristiansen og Troels-Holch Povlsen.

Navnene tilhører de seneste års rigeste danskere og er sjældent forbundet med offentlig støtte.

Men Åbenhedstingets gennemgang af danske landbrugsstøttemodtagere viser, at otte ud af ti af de rigeste danskere er repræsenteret på modtagerlisten inden for de seneste fem år.

Gennemgangen er lavet på baggrund af oplysninger fra farmsubsidy.org og cvr-oplysninger fra Erhvervsstyrelsen. Og den viser, at de otte milliardærer fra 2007-2011 tilsammen har modtaget mindst 16.356.683 kr. i støtte fra EU.

Bestseller-milliardær får mest

Topindtægten ligger hos forretningsmanden Troels Holch Povlsen, der står bag tøjkoncernen Bestseller. Han ejer Gyllingnæs Gods med to tilhørende selskaber og har fra 2007-2011 modtaget mindst 8,5 millioner kroner i landbrugsstøtte.

Ifølge Berlingskes opgørelse sidste år er familien Holch Povlsen samtidig Danmarks tredjerigeste med en formue på 34,6 milliarder kroner.

Landets rigeste, nu afdøde Mærks McKinney-Møller, ejede Bramsløkke Landbrug, som han fra 2007-2011 har modtaget små to millioner kroner for.

Og både Lego-milliardæren Kjeld Kirk Kristiansen og Grundfoss-milliardæren Niels Due Jensen har også modtaget millionbeløb for deres landejendomme, henholdsvis Lundhøjgaard og Ormstrup Gods.

Får støtte helt efter reglerne

I den politiske debat er der jævnligt fokus på fordelingen af landbrugsstøtte, og som Åbenhedstinget fortalte i sidste uge, går 50 procent af landbrugsstøtten i Danmark til kun 10 procent af modtagerne.

Orla Hav, der er fødevarerordfører for Socialdemokraterne, har svært ved at se, hvordan det kan være anderledes med den nuværende landbrugsstøtteordning.

Jeg kan følge, at det kan virke som noget underligt noget, at man giver støtte til nogen, som har deres på det tørre, men vi har nogle objektive kriterier, der handler om hvor meget jord, man ejer, og lignende. Hvis man skulle tage hensyn til de rige, skulle man have et socialt kriterium. Det vil være bøvlet og uigennemskueligt, siger han.

Åbenhedstinget har forsøgt at få en kommentar fra de landbrugsstøttede milliardærer, men de fleste har ikke ønsket at medvirke.

Både Kjeld Kirk Kristiansen og Niels Due Jensens medarbejdere understreger dog over for Åbenhedstinget, at de har søgt og modtaget landbrugsstøtte efter reglerne, der også gælder for alle andre landbrugsstøttemodtagere.

[spoiler title=”Dokumentation” open=”1″ style=”2″]

Opgørelse: Landbrugsstøtte til de rigeste danskere 2007-2011

Samling: Udbetalinger til de rigeste danskere fra 2007-2011

[/spoiler]

 

Journalist tilknyttet Åbenhedstinget i forbindelse med temasite om EU's landbrugsstøtte. Studerende på 7. semester, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, med fokus på online- og datajournalistik. (Twitter @munkholmmorten)

Udgivet i Landbrugsstøtte
Mærker: , , ,
2 kommentarer til “Danmarks rigeste får millioner i landbrugsstøtte
  1. Jan Eskildsen siger:

    Hvor meget er opgjort for enkelte områder, for eksempel Bornholm?

  2. Mathias Hagemann-Nielsen siger:

    Hej Jan,

    Hvis du trykker på dette link http://www.aabenhedstinget.dk/her-ender-eu-milliarderne/, vil du kunne se, hvordan milliarderne fordelte sig i de 98 kommuner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Olufs blog

olufJ403a Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt.
Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).
> Ældre blogs

Abonner på nye indlæg

Anbefalet

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Åbenhedstingets om Miljøoplysningsloven
Den gamle offentlighedslov gælder inden for miljøet. Det giver nogle særlige fordele i den slags sager.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Offentlighedslov
Sitet er et samarbejde mellem Danske Medier og Dansk Journalistforbund.

Offentlighedsportalen
Især oversigten over undtagelser er vigtig.

Klageorganer
Statsforvaltningen fører tilsyn med – og er dermed klageorgan for afgørelser fra kommuner og regioner. Tilsynsudtalelser om offentlighedsloven
Natur og Miljøklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden
Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser

Kommentarer