Danmarks rigeste får millioner i landbrugsstøtte

Otte ud af landets ti rigeste milliardærer har modtaget landbrugsstøtte inden for de seneste fem år. Vi gør det helt efter reglerne, lyder det fra dem selv.

 

Mærsk Mc-Kinney Møller, Kjeld Kirk Kristiansen og Troels-Holch Povlsen.

Navnene tilhører de seneste års rigeste danskere og er sjældent forbundet med offentlig støtte.

Men Åbenhedstingets gennemgang af danske landbrugsstøttemodtagere viser, at otte ud af ti af de rigeste danskere er repræsenteret på modtagerlisten inden for de seneste fem år.

Gennemgangen er lavet på baggrund af oplysninger fra farmsubsidy.org og cvr-oplysninger fra Erhvervsstyrelsen. Og den viser, at de otte milliardærer fra 2007-2011 tilsammen har modtaget mindst 16.356.683 kr. i støtte fra EU.

Bestseller-milliardær får mest

Topindtægten ligger hos forretningsmanden Troels Holch Povlsen, der står bag tøjkoncernen Bestseller. Han ejer Gyllingnæs Gods med to tilhørende selskaber og har fra 2007-2011 modtaget mindst 8,5 millioner kroner i landbrugsstøtte.

Ifølge Berlingskes opgørelse sidste år er familien Holch Povlsen samtidig Danmarks tredjerigeste med en formue på 34,6 milliarder kroner.

Landets rigeste, nu afdøde Mærks McKinney-Møller, ejede Bramsløkke Landbrug, som han fra 2007-2011 har modtaget små to millioner kroner for.

Og både Lego-milliardæren Kjeld Kirk Kristiansen og Grundfoss-milliardæren Niels Due Jensen har også modtaget millionbeløb for deres landejendomme, henholdsvis Lundhøjgaard og Ormstrup Gods.

Får støtte helt efter reglerne

I den politiske debat er der jævnligt fokus på fordelingen af landbrugsstøtte, og som Åbenhedstinget fortalte i sidste uge, går 50 procent af landbrugsstøtten i Danmark til kun 10 procent af modtagerne.

Orla Hav, der er fødevarerordfører for Socialdemokraterne, har svært ved at se, hvordan det kan være anderledes med den nuværende landbrugsstøtteordning.

Jeg kan følge, at det kan virke som noget underligt noget, at man giver støtte til nogen, som har deres på det tørre, men vi har nogle objektive kriterier, der handler om hvor meget jord, man ejer, og lignende. Hvis man skulle tage hensyn til de rige, skulle man have et socialt kriterium. Det vil være bøvlet og uigennemskueligt, siger han.

Åbenhedstinget har forsøgt at få en kommentar fra de landbrugsstøttede milliardærer, men de fleste har ikke ønsket at medvirke.

Både Kjeld Kirk Kristiansen og Niels Due Jensens medarbejdere understreger dog over for Åbenhedstinget, at de har søgt og modtaget landbrugsstøtte efter reglerne, der også gælder for alle andre landbrugsstøttemodtagere.

[spoiler title=”Dokumentation” open=”1″ style=”2″]

Opgørelse: Landbrugsstøtte til de rigeste danskere 2007-2011

Samling: Udbetalinger til de rigeste danskere fra 2007-2011

[/spoiler]

 

Nøgleord: , , ,

Forfatter:Morten Munkholm

Journalist tilknyttet Åbenhedstinget i forbindelse med temasite om EU's landbrugsstøtte. Studerende på 7. semester, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, med fokus på online- og datajournalistik. (Twitter @munkholmmorten)

2 kommentarer til “Danmarks rigeste får millioner i landbrugsstøtte”

 1. Jan Eskildsen
  9. juni 2012 at 19:08 #

  Hvor meget er opgjort for enkelte områder, for eksempel Bornholm?

 2. Mathias Hagemann-Nielsen
  13. juni 2012 at 12:15 #

  Hej Jan,

  Hvis du trykker på dette link http://www.aabenhedstinget.dk/her-ender-eu-milliarderne/, vil du kunne se, hvordan milliarderne fordelte sig i de 98 kommuner.

Skriv en kommentar