Faaborg-Midtfyn Kommune skruer op for åbenheden

Faaborg-Midtfyn: Efter et år med ret så nedrullede gardiner, skruer Faaborg-Midtfyn Kommune igen op for borgernes mulighed for at følge med i arbejdet i kommunens forvaltninger. Det sker, når kommunen fra 1. oktober genindfører åbne postlister på sin hjemmeside.


Seneste postliste fra 30. september 2011 i Faaborg-Midtfyn Kommune. Nu åbner kommunen igen for postlister.

Åbne postlister er lister over den post som kommunen sender og modtager, og som ikke indeholder personfølsomme oplysninger.

Listerne betyder, at politikere, journalister, foreningsfolk, erhvervslivet og alle andre borgere kan få indblik i, hvilke sager embedsmændene i Faaborg-Midtfyn Kommune arbejder med.

I efteråret 2011 besluttede kommunaldirektør Benny Balsgaard og borgmester Hans Jørgensen (S) at lukke de åbne postlister, som ellers havde fungeret siden kommunesammenlægningen, men beslutningen førte til massiv kritik, og i december fejede kommunalbestyrelsen borgmesterbeslutningen af bordet og forlangte post-
listerne tilbage.

Postlister udrydder myter
En af de hårdeste kritikere af beslutningen om at lukke de åbne postlister var viceborgmester Bo Andersen (V), og han er tilfreds med, at postlisterne nu kommer tilbage i en ny forbedret form – efter helt præcis et års fravær på kommunens hjemmeside.

Der er en tendens til, at der skabes myter om, hvad der foregår i det offentlige. Derfor skal vi kunne tåle, at folk kan følge med i, hvad der arbejdes med i kommunen. Folk betaler jo også deres skat for, at vi kan drive kommunen,” siger Bo Andersen.

Som borgmester i den gamle Ringe Kommune var Bo Andersen for efterhånden en hel del år siden blandt frontløberne på landsplan, når det gjaldt åbne postlister, og han har ikke fantasi til at forestille sig, at de igen kan komme i fare i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Postlisterne kommer tilbage for at blive,” påpeger viceborgmesteren.

Dronningen kom på tværs
At det skulle tage trekvart år fra kommunalbestyrelsen forlangte postlisterne genindført til det rent faktisk sker, begrunder borgmester Hans Jørgensen med, at der har skullet et grundigt forarbejde til for at få gjort post-listerne mere brugbare.

Samtidig fik de medarbejdere, der også har med postlisterne at gøre i foråret meget andet at se til, da dronning Margrethe meddelte, at hun ville komme på officielt besøg i Faaborg.

Og det royale besøg havde altså højere prioritet end postlisterne,” fastslår borgmesteren.

Hans Jørgensen medgiver, at de åbne postlister er med til at vise, hvad der foregår i i den offentlige sektor, og at det er vigtigt, fordi ”det jo er borgernes sektor”.

Men Hans Jørgensen kan alligevel ikke mobilisere samme begejstring som viceborgmester Bo Andersen.

Hvis postlisterne hele tiden bruges til at hænge kommunen ud, så giver det jo et negativt fokus på Faaborg-Midtfyn, advarer han.

Hvor meget den øgede åbenhed vil koste, tør borgmesteren endnu ikke sige, men den nye ordning skal evalueres efter tre måneder, og så vil der være et bud på omkostningerne, vurderer Hans Jørgensen.

Kort om postlister

Åbne postlister er fortegnelser over ind- og udgående post til en offentlig myndighed.

I Faaborg-Midtfyn Kommune findes de åbne postlister på kommunens hjemmeside på adressen www.faaborgmidtfyn.dk/demokrati-og-politik/postlister

Postlisterne er vitale for dem, der gerne vil følge tæt med i arbejdet i kommunen – ikke mindst fordi politikerne har uddelegeret mange opgaver til embedsmændene, og derfor optræder mange sager ikke på de officielle politiske dagsordener.

På den senest offentliggjorte postliste fra 30. september 2011 kan man blandt andet læse om forskellige miljøtilsyn af virksomheder og vandværker, om arrangementet DM i pløjning og om en grundejerforening i Ringe, der vil fælde træer i en beskyttet mose.

Artiklen har været bragt i Fyens Stiftstidende.

Nøgleord:

Ingen kommentarer - endnu.

Skriv en kommentar