I den jyske muld ligger EU’s guld

Sidste år fik danske modtagere af landbrugsstøtte mere end 7,6 milliarder kroner sammenlagt. Se på kortet, hvordan kronerne fordelte sig i Danmark.


Danmark modtog i 2011 mere end 7,6 milliarder kroner i landbrugsstøtte fra EU. De fleste penge blev udbetalt til modtagere i sønder- og midtjyske kommuner. Kommunerne i Region Hovedstaden var blandt dem, der modtog mindst.

Den største bid af landbrugsstøttekagen tog modtagerne i Tønder Kommune, som samlet set fik over 287 millioner kroner. I den anden ende af skalaen finder man Vallensbæk Kommune. Her fik modtagerne sammenlagt 83.000 kroner sidste år.

Kortet ovenfor viser hvor meget, der er blevet udbetalt til modtagerne i landets 98 kommuner de sidste fire år. Samtidigt viser det, hvor mange udbetalinger det samlede beløb har fordelt sig på i løbet af årene.

Data er indsamlet og gjort tilgængelige i samarbejde med hjemmesiden farmsubsidy.org.

EU-penge altafgørende

At de fleste støttekroner ender i Tønder overrasker ikke formand for Miljø- og Teknikudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen fra Venstre. Han er selv landmand og modtager landbrugsstøtte fra EU.

Vi er en af landets største landbrugskommuner. Vi har heller ingen store byer, der optager store arealer, siger Bo Jessen.

Han forklarer, at det er alt afgørende for landmændene, at de modtager penge fra EU’s landbrugsstøtteordning. Men det gavner andre end landmændene.  Alle borgerne i Tønder får noget ud af de hundredevis af millioner.

Det sætter aktiviteter i gang, og det smitter af på andre brancher og er forhåbentlig med til at skabe beskæftigelse. Det er vigtigt for Tønder, siger han.

I 2010 var det også modtagere i Tønder, der fik flest penge fra EU. Her blev der sendt mere end 293 millioner til landbrugsstøttemodtagerne i den sønderjyske kommune.

[spoiler title=”Dokumentation” open=”1″ style=”2″]

Opgørelse: Fordeling af landbrugsstøtten på kommuner fra 2008-2011.

[/spoiler]

 

Nøgleord: , , ,

Forfatter:Mathias Hagemann-Nielsen

Journalist tilknyttet Åbenhedstinget i forbindelse med projekt om landbrugsstøtte i Danmark. Studerer på 7. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med særligt fokus på online- og datajournalistik. (Twitter @ mathiashagemann)

Ingen kommentarer - endnu.

Skriv en kommentar