Her mørklægges EU-milliarderne

Mange EU-lande skjuler, hvad en stor del af landbrugsstøttemilliarderne faktisk går til. Danmark og Sverige har mest åbenhed.


Danmark og Sverige topper, når det gælder åbenhed om EU’s landbrugsstøtte. De to nordiske lande har for 2011 offentliggjort henholdsvis 96 og 97 procent af, hvad de modtagne støttemidler er gået til.

I den anden ende har Irland kun offentliggjort tre procent af deres støtte for 2011. Irland har samtidig kun offentliggjort mindre end en halv procent af støttemodtagerne.

I kortet ovenfor fremgår det, hvor stor en del af støttemidlerne, de enkelte EU-lande har henholdsvis offentliggjort og hemmeligholdt.

EU-lande stritter imod

Tre lande har ifølge websitet Farmsubsidy.org slet ikke frigivet nogen data. Det drejer sig om Cypern, Grækenland og Luxembourg, og derfor foreligger der ingen data for disse lande.

Derudover har fire lande systemer, der forsøger at forpurre adgangen til deres data, som ellers skal offentliggøres i henhold til EU’s regler om finansiel gennemsigtighed. Det er tilfældet i Irland, Frankrig, Italien og Holland.

Det er dog lykkedes Farmsubsidy.org’s Nils Mulvad at fremskaffe data fra tre af landene. Kun Italien mangler på kortet ovenfor, da de italienske data er delvis utilgængelige.

 

Kortet er baseret på skøn ud fra de officielle data indsamlet og gjort tilgængelige af Farmsubsidy.org. Skønnet er lavet på baggrund af de samlede landbrugsstøtteudgifter i 2010-budgettet og data om de enkelte landbrugsstøttemodtagere i 2009, der er det sidste år med budgetgennemsigtighed.

[spoiler title=”Dokumentation” open=”1″ style=”2″]

Farmsubsidy.org’s pressemeddelse om EU-landenes lukkethed

Link til data: Farmsubsidy.org: Data Overview

[/spoiler]

 

Nøgleord: , , , ,

Forfatter:Mikkel Secher

Journalist tilknyttet Åbenhedstinget i forbindelse med temasite om EU's landbrugsstøtte. Studerende på 7. semester, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, med fokus på online- og datajournalistik. (Twittter - @mfsecher)

Ingen kommentarer - endnu.

Skriv en kommentar