En vej ud af antibiotikamisbruget

Det massive forbrug af antibiotika i landbruget fremmer livsfarlige svinebakterier, men et hidtil ubenyttet kosttilskud kan måske erstatte den skadelige medicin

Antibiotika er måske ikke den eneste løsning, når landmænd skal forebygge sygdomme i deres svineproduktion

Af Sofie Andersen

Forsøg på mennesker med kosttilskud bestående af de såkaldte probiotika bakterier, har vist positive resultater i forhold til infektionssygdomme. Ifølge Tine Rask Licht, Professor ved DTU med probiotika som fagområde, kan probiotika i nogen tilfælde forebygge infektionssygdomme hos mennesker. Der er så vidt hun ved endnu ikke lavet lignende undersøgelser på produktionsdyr, men Tine Rask Licht er positiv i forhold til en lignende virkning.

”Det ville være et godt bud, og slet ikke en dårlig ide at få testet. Enkelte undersøgelser viser god effekt mod infektioner hos børn, men om det kan hjælpe i forhold til MRSA i landbruget, ved jeg ikke Det er der så vidt jeg ved ingen undersøgelser, der viser noget om”.

Hun bakkes op af Frank Aarestrup, der arbejder som professor og forskningsleder ved DTU Fødevarerinstituttet med speciale i antibiotikaresistens.

”I teorien er det en mulighed, at det kan have en effekt. Det ville være herligt, hvis nogen ville prøve det af”.

Prutter er bedre end antibiotika
Probiotika er levende bakterier, som er gavnlige for tarmfloraen og som blandt andet gør, at vi bedre kan udnytte den mad, vi spiser. Probiotikas effekt kan forstærkes af det såkaldte præbiotika, et andet kosttilskud, som styrker de gavnlige bakteriers virkning i tarmene. Tilsammen kan de to typer af kosttilskud muligvis sørge for, at vi bliver mindre syge, end det er tilfældet i dag. Og derved kan man drage en parallel til, at vi i så fald vil indtage en mindre mængde af antibiotika. Frank Aarestrup sætter dog en tyk streg under, at mindre antibiotika ikke eliminerer MRSA i landbruget.

”MRSA kan sagtens spredes i en svinebesætning, uden der er brugt penicillin eller antibiotika, men det er klart at antibiotika er en faktor, der betyder noget.”

Tine Rask Licht understreger, at vi ikke ved om svin vil reagere på samme måde, som mennesker på de gavnlige bakterier, som umiddlebart kun har en enkelt bivirkning.
”Lidt luft i maven er vist det værste, man kan komme ud for”.

Omkostning
Så længe der ikke er en dokumenteret virkning på svin, mener Tine Rask Licht ikke, at der er nogen grund til at fodre svin med probiotika.
”Man skal ikke tage et tilskud, med mindre der er en grund til det. Det koster jo også noget for landmanden”.

Udgivet i MRSA, resistens, Svinebakterier
Mærker: , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Olufs blog

olufJ403a Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt.
Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).
> Ældre blogs

Abonner på nye indlæg

Anbefalet

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Åbenhedstingets om Miljøoplysningsloven
Den gamle offentlighedslov gælder inden for miljøet. Det giver nogle særlige fordele i den slags sager.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Offentlighedslov
Sitet er et samarbejde mellem Danske Medier og Dansk Journalistforbund.

Offentlighedsportalen
Især oversigten over undtagelser er vigtig.

Klageorganer
Statsforvaltningen fører tilsyn med – og er dermed klageorgan for afgørelser fra kommuner og regioner. Tilsynsudtalelser om offentlighedsloven
Natur og Miljøklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden
Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser

Kommentarer