EU-parlamentarikere

I samarbejde med Ekstra Bladet og Investigative Reporting Denmark deltager Åbenhedstinget i et projekt om at få åbenhed med europa-parlamentarikernes skjulte penge.

For første gang nogensinde vil journalistrepræsentanter fra alle EU-lande afprøve, hvorvidt EU skal give indsigt i såvel regnskaber som bilag i blandt andet de såkaldte blyantspenge.

I 2014 udgjorde omkostningerne til parlamentarikerne 27 procent af Europa-Parlamentets samlede budget på 1,8 milliarder euro. Derfor har journalisterne bag projektet anmodet om aktindsigt i de penge, som parlamentarikerne får oveni deres løn. Herunder de såkaldte blyantspenge, kørselstillæg og daglige tillæg.

Europaparlamentet har afslået anmodningerne. Derfor skal sagen nu prøves ved EU-domstolen. Det er den slovenske advokat Nataša Pirc Musar, der fører sagen for journalistholdet

– Ved at nægte adgang til de ønskede dokumenter har Europaparlamentet effektivt hjulpet parlamentarikerne med at hemmeligholde offentlige udgifter og give dem fuld immunitet mod offentlig overvågning af deres transaktioner. Vi mener ikke, at afslagene til journalisterne har noget grundlag i grundlaget for EU, siger hun i en pressemeddelelse, der er sendt ud til medier i hele EU.

Senest redigeret 20. november 2015

6. juli 2015: Aktindsigtsanmodningen

20. juli 2015: Parlamentet afslår aktindsigt

20. november 2015: Pressemeddelelse om det fælles projekt om at køre sag ved domstolen for at få oplysningerne

20. november 2015: Fælles udtalelse om projektet fra deltagerne

Se Ekstra Bladets artikler om sagen:
20. november 2015: Nu kommer EU-politikernes penge for retten