Ribe i vand: Får Domkirken brug for alle fem skibe?

Flere af byerne i vadehavsområdet ligger lavere end byer, der af staten er udvalgt som risikoområder for oversvømmelser.

Domkirken i Ribe er den eneste femskibede kirke. Det kan i fremtiden måske få en helt anden og meget nærliggende betydning, hvis vandet kommer til at stige betydeligt.

Ribe, Tønder og resten af vadehavsområdet ligger nemlig meget lavt i landskabet, og området har en lang historik med vand i gaderne.

Men ingen af byerne i det mest sydvestlige del af Danmark er en del af den rapport fra Naturstyrelsen, som sætter navne på de mest oversvømmelsestruede områder i Danmark. Men hvor lavt ligger Ribe og resten af området i landskabet i forhold til de byer, der er blevet udpeget?

Vadehavet hårdt ramt

Åbenhedstinget er, som det kan læses andetsteds på websitet, kommet i besiddelse af den højdemodel, som Naturstyrelsen blandt andet har brugt til at udpege de områder, der vil modtage støtte til forebyggelse af oversvømmelser.

Og et kig denne model afslører, at især Ribe, Varde og Tønder kan sammenlignes med Aabenraa, som ligeledes ligger i Sydvestdanmark – og som i modsætning til de andre kommuner er at finde blandt risikoområderne.

Her ses tre billeder af Aabenraa fra oven.

På det første billede ses Aabenraa blot som kort. I det næste billede er byen farvet efter landhøjden. Jo varmere farve, des højere over ligger området over vandstanden. Her ses det, at især havneområdet i Aabenraa ligger i risiko for at blive oversvømmet.

Det sidste kort er et kort fra NASA, som viser, hvilke dele af byen, der ville blive oversvømmet, hvis vandstanden steg en meter.

Ribe bliver en ø

Kigger man på Ribe, er det til at se, hvor lavt byen og området i det hele taget ligger i landet. Også NASA-billedet viser, at en stor del af byen vil ligge under vand, hvis en vandstigning på en meter indtraf inde i landet.

Du kan se oversigtskort fra resten af de større byer i Sydvestdanmark via vores interaktive kort: Vandpjat eller vandpyt – brokker din kommune sig?

Det skal dog bemærkes, at Ribe beskyttes af digerne, og at byen derfor per automatik er blevet udeladt af Naturstyrelsen. Det kan du læse mere om HER Diger til debat: Død eller dæmning?.

Se desuden, hvor mange meter dit hus ligger over vandoverfladen. Tryk ”Landkort” og indtast din adresse.

http://kmswww3.kms.dk/kortpaanettet/

Udgivet i Oversvømmelser
Mærker: , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Olufs blog

olufJ403a Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt.
Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).
> Ældre blogs

Abonner på nye indlæg

Anbefalet

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Åbenhedstingets om Miljøoplysningsloven
Den gamle offentlighedslov gælder inden for miljøet. Det giver nogle særlige fordele i den slags sager.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Offentlighedslov
Sitet er et samarbejde mellem Danske Medier og Dansk Journalistforbund.

Offentlighedsportalen
Især oversigten over undtagelser er vigtig.

Klageorganer
Statsforvaltningen fører tilsyn med – og er dermed klageorgan for afgørelser fra kommuner og regioner. Tilsynsudtalelser om offentlighedsloven
Natur og Miljøklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden
Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser

Kommentarer