Sejr: Alle regioner udleverer data om jordforurening – hent de samlede data her

Tidligere har det været nemt at få data om jordforurening, men efter at de skal hentes på Danmarks Miljøportal er det nærmest umuligt. Åbenhedstinget har derfor kørt en aktindsigtssag for at få adgang til data, herunder også de grunde, der er registreret som forurenede, men stadig uafklarede. Nu har vi fået alle data.

34.201 grunde er i dag registreret som forurende. Foto: Nils Mulvad

34.201 grunde er i dag registreret som forurenede. Foto: Nils Mulvad

Danske Regioner, som administrerer Miljøportalen, har samarbejdet om at få trukket data ud, og nu er der data fra alle regioner, herunder Bornholm, som regnes for en selvstændig region i forbindelse med jordforurening. For Bornholms vedkommende er de detaljerede oplysninger om de enkelte forureninger i en selvstændig fil, mens de andre regioner har kørt disse data sammen.

Det viste sig, at Miljøportalen skulle have 60.000 kr. for et udtræk, hvorefter en af regionerne udviklede en metode, som så blev genbrugt af de andre regioner.

Åbenhedstinget har samlet alle data i en fil og geokodet data med latitude og longitude, så de er lette at lægge på et kort. For at bruge data journalistisk, skal de formentlig kædes sammen med andre oplysninger, hvad koordinaterne kan hjælpe med.

Dialogen med Danske Regioner har været så fin, at vi har aftalt at mødes om at få fremlagt og diskuteret de journalistiske ønsker til data og dataformater på miljøportalen, så det er lettere at bruge deres data i journalistiske projekter. Det møde finder sted den 10. februar.

I november 2013 kørte DR en stribe historier om de forurende grunde. Dengang havde de data om 15.000 grunde. De nye data indeholder oplysninger om 34.201 lokaliteter.

DR: Jorden er giftig

Se den centrale del af korrespondancen mellem Danske Regioner og Åbenhedstinget

Hent en zip-fil med alle data både i Excel og Access-format

Hent kun excel-filen

Del dette:
Udgivet i Miljøoplysninger, Mulvads blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser