Sejr: Ombudsmanden underkender Statsforvaltningen

Ombudsmanden har underkendt Statsforvaltningen, efter at den afviste to anmodninger om aktindsigt i lønninger i det offentlige. Sagen er principiel, fordi den drejer sig om adgang til det offentliges administrative databaser, hvor Statsforvaltningen fejlagtigt afgjorde, at der slet ikke kan gives indsigt i den type data.

Sagen begyndte for halvandet år siden – i september 2014 med anmodning om aktindsigt i løndata i Aarhus og Københavns kommuner. Aarhus gav oplysninger om cheflønninger, men afviste at give mere. København gav slet ikke noget.

I samme måned klagede Åbenhedstinget til Statsforvaltningen, der efter et år traf en afgørelse, som derefter efter knap et halvt år er underkendt af Ombudsmanden. Statsforvaltningen afviste klagen ud fra en vurdering af, at løndatabaserne helt var undtaget offentlighed. Det er det, som Ombudsmanden nu har understreget, at de er omfattet af offentlighedsloven, og det gælder dermed også for en række andre administrative databaser.

På den måde er afgørelsen vigtig, fordi den fastholder, at myndighedernes administrative databaser ikke bare kan undtages for offentlighedsloven.

Statsforvaltningen har ikke taget stilling til, om løndata kunne trækkes ud med få og enkle kommandoer, og derfor skal sagen nu tilbage til Statsforvaltningen, så den kan vurdere dette argument i kommunernes afvisning af aktindsigt.

“Det var forventeligt, fordi Statsforvaltningen ramte helt ved siden af skiven. Nu er vi tilbage ved udgangspunktet, og spørgsmålet er, hvad der kan opnås af løndata gennem enkle kommandoer,” siger offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen.

Se alle dokumenterne i sagerne om aktindsigt i løndata.

Jyllands-Posten 20. december 2014: Kritik: Kommunens chefer tjener for meget

Del dette:
Udgivet i Lønninger, Mulvads blog

En kommentar til “Sejr: Ombudsmanden underkender Statsforvaltningen
  1. Asbjørn Jørgensen siger:

    Det må formodes, at data kan trækkes ud med få og enkle kommandoer – ellers kan vi ret hurtigt finde nogen, der kan hjælpe med den del.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser