Overraskende få gule kort til svineproducenter

Fødevarestyrelsen har uddelt 58 gule kort i løbet af det sidste år.

De gule makører på kortet viser, hvor der er uddelt gule kort. Klikker du på en markør, kan du få yderligere oplysninger om antibiotikaforbruget i svinebesætningen.

Af Mathias Johansen

De danske svineproducenter er tilsyneladende bedre end sit rygte. Det viser en opgørelse over de uddelte gule kort, som Fødevarestyrelsen giver de producenter, som ordinerer for meget antibiotika til deres svin.

Siden Gult kort-ordningen trådte i kraft den 29. november 2011, har Fødevarestyrelsen blot uddelt 58 påbud om at nebringe antibiotikaforbruget i form af et gult kort.

Det glæder man sig over i Fødevarestyrelsen.

“Det ser vi som et sundhedstegn. Det betyder, at producenterne gør noget for at få forbruget længere ned,” siger dyrlæge og ansvarlig for ordningen Tim Petersen.

Læs også: En vej ud af anitibiotikamisbruget

Han mener, at de gule kort – som rammer producenterne på pengepungen og giver mulighed for uanmeldte kontrolbesøg fra styrelsen – har haft den tilsigtede, afskrækkende virkning i landbruget.

“Når politiet sætter skilte op på motorvejen, hvor der står 110 kilometer i timen, så håber politiet også, at de ikke skal tage folk i en fartkontrol ved næste afkørsel. Sådan er det også her. Man skal forstå dette her som et signal om, at producenterne helst vil undgå de gule kort, og det var også meningen,” siger Tim Petersen.

Mange trusler

Tilbage i 2012 blev en liste med navne på 1.249 landmænd, som blev truet med at få det gule kort, offentliggjort under daværende fødevareminister Henrik Høegh (V). Siden er forbruget faldet med ca. 25 procent, og de mange trusler er altså foreløbigt endt med de 58 påbud.

“Hvis man sammenligner med den oprindelige liste, er det er noget andet billede, vi har i dag. Der var dengang en del forbehold ved listen, og hvis man ikke har læst dem med ind, så kan jeg godt forstå, hvis man bliver overrasket,” siger han.

Listen over de gule kort bygger på en aktindsigt, Åbenhedstinget har fået over de påbud, Fødevarestyrelsen har sendt til svineproducenterne.

Også hos landbrugets interesseorganisation, Landbrug og Fødevarer, glæder man sig over tallet.

“Effekten af dette her initiativ er, at folk har gjort sig en alvorlig anstrengelse for at nedbringe forbruget. Det har betydet, at dyrlæger og landmænd har fået noget konkret at forholde sig til og sammenligne sig med, og det er positivt, når antibiotikaforbruget er gået nedad,” siger chefkonsulent Jan Dahl.

“Det skulle det også meget gerne,” tilføjer han.

Læs også: Støt signing i zink kan sprede farlig bakterie

Gult kort-ordningen blev i forbindelse med indgåelsen af det nye veterinærforlig forlænget til udgangen af 2016.

Del dette:
Udgivet i Resistente bakterier

En kommentar til “Overraskende få gule kort til svineproducenter
  1. Kjeld Hansen siger:

    http://gylle.dk/ja-til-landbrug-nej-til-fabrikker/

    Verden over protesterer flere og flere mod det industrialiserede svinefabrikker. Danmark udpeges som typisk repræsentant for forholdene i EU…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser