Åbenhedstinget tæt på lovgivningsprocessen for ny offentlighedslov

Åbenhedstinget er tæt på lovgivningsprocessen i forbindelse med den nye offentlighedslov. I går, den 26. januar 2011, deltog forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og medlem af  Åbenhedstinget, ved en eksperthøring om loven i Folketinget. Ifølge Oluf Jørgensen en god oplevelse, hvor det bl.a. lykkedes at få nogle gode samtaler med politikere og embedsmænd.

I sidste uge, torsdag den 20. januar, havde Åbenhedstinget foretræde for Folketingets retsudvalg på Christiansborg. Delegationen, som bestod af forskningschef Oluf Jørgensen, lektor Nils Mulvad, journalist Brigitte Alfter og udviklingschef Steen K. Rasmussen, blev mødt af et meget åbent udvalg, der interesseret spurgte ind til de mange problemstillinger, Åbenhedstinget skriftligt har tilkendegivet  i forhold til den nye offentlighedslov. Loven er i øjeblikket er på vej igennem Folketinget, hvor den har været til 1. behandling. Faktisk var udvalget, der bl.a. var repræsenteret ved formanden, Peter Skaarup (DF), samt medlemmerne Kim Andersen (V), Karen Hækkerup (S), Tom Behnke (K) og Manu Sareen (R) så interesseret i netværkets synspunkter, at den normale foretrædelsestid på et kvarter blev udvidet til det dobbelte.
Foretrædet kom især til at dreje sig om en problemstilling i lovforslagets paragraf 24. Her er Åbenhedstingets holdning, at offentligheden skal have ret til indsigt i interne faglige vurderinger i endelig form, der indgår i en sag om et fremsat lovforslag eller en offentliggjort redegørelse, handlingsplan eller lignende. Formålet er at sikre offentligheden mulighed for at drøfte og
tage stilling til de faglige præmisser, forslag er baseret på. I lovforslaget vil en sådan indsigt ikke være mulig.
Mødet sluttede med en opfordring til, at Åbenhedstinget løbende kommenterer de mange spørgsmål, som udvalgets medlemmer har stillet Justitsministeren, når svarene kommer retur fra ministeriet. Et andet udkomme af mødet var den, at Oluf Jørgensen fik sæde i det ekspertudvalg, som debatten under 1. behandlingen viste, at udvalget ønskede at gøre brug af ved gårsdagens høring om lovforslagets problemstillinger.

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser