Om Åbenhedstinget

Åbenhedstinget ønsker at få gode og praktisk velfungerende løsninger på åbenhed i den offentlige forvaltning, domstole og Folketinget. Løsningerne skal både fungere i det daglige hos det offentlige og kunne bruges til reel indsigt i vigtige områder for offentligheden.

Åbenhedstinget offentliggør en række konkrete aktindsigtssager på hjemmesiden, ligesom vi generelt kommenterer aktindsigt og offentlighed. Vi samarbejder med medier om journalistiske historier, og vi bringer også selv en række artikler og temaer på basis af sager om aktindsigt. Vi udvikler på den måde metoderne til undersøgende journalistik på nettet. Indlæg udtrykker ikke Åbenhedstingets holdninger.

Åbenhedstinget er et selvstændigt netværk af journalister og embedsmænd, der diskuterer og deler erfaringer. En styregruppe mødes jævnligt for at sikre, at der er fremdrift i hele sagen.

Åbenhedstinget viderefører arbejdet for elektronisk aktindsigt, som tidligere er foregået i Dicar – Center for Analytisk Journalistik – i perioden 2000-2006 og i UPDATEs netværk for elektronisk aktindsigt, som har fungeret fra 2007-2009. Åbenhedstinget har efter 12. marts 2015 ingen tilknytning til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Vi har udvidet fokus, så vi nu arbejder for generel åbenhed, dvs. ikke kun den elektroniske. Det giver ikke længere mening at skelne mellem elektronisk og papirbaseret åbenhed.

Meld dig
Åbenhedstinget opfordrer alle mediearbejdspladser og myndigheder til at finde en repræsentant til at indgå i arbejdet. Det øger det lokale fokus på at bruge regler og udveksle erfaringer. Deltagere behøver ikke direkte være udvalgt, men kan bare melde sig selv. Vi opfordrer dog alle journalistiske arbejdspladser til at sikre, at de har mindst en med i Åbenhedstinget.

Netværkets mål er at fremme praktiske løsninger på åbenhed. Det er summen af de aktive synspunkter, der tegner netværket – dvs. vi kan sagtens diskutere og være uenige. Det er simpelthen blot en moderne sammenslutning af aktive og mindre aktive.
Styregruppe:

Meld dig på Facebook

Åbenhedstinget har tidligere haft en medlemsliste liggende her på siden, men for at forenkle driften har vi flyttet medlemsdelen til en side på Facebook kaldet Åbenhedsting.

Økonomi

Åbenhedstinget var finansieret af Danmarks Medie- og Journalisthøjskole frem til 12. marts 2015, hvor skolen stoppede støtten med en dags varselJournalisterne sprang hurtigt til med en midlertidig støtte på 5.000 kroner, og vi søgte Dansk Journalistforbund, der dog afviste det.

Den midlertidige støtte holdt os i live i tre år, hvorefter vi igen bad Journalisterne om hjælp med et nyt bidrag på 5.000 kroner. Det fik vi mandag den 11. marts. 2019.

Så kører vi videre!

Del dette:

En kommentar til “Om Åbenhedstinget
 1. Ole Egholm siger:

  Hej,

  Jeg driver Dansk Brancheanalyse ApS og udgiver økonomiske analyser om forskellige brancher.

  Jeg synes at vi i Danmark også indenfor erhvervslivet kunne komme meget meget længere, hvis vi sikrer større åbenhed også i erhvervslivet. Gennem den seneste årrække er der kommet en lang række lempelser i årsregnskabslovgivningen der reelt betyder, at dansk erhvervsliv bliver meget mere lukket, og risikoen for lyssky forretninger og sorte penge hermed er blevet meget større, ligesom vi mister vigtig samfundsindsigt. Jeg tænker ikke på børsnoterede virksomheder, men på de hundredetusinder af virksomheder, der ikke hører til blandt Danmarks allerstørste.

  Jeg har selv lavet en site jeg kalder http://www.dogmeregnskabet.dk og har også tænkt på at vi i Danmark savner en “forening for erhvervsanalytikere” idet jeg konstaterer, at Finansanalytikerforeningen primært kun kigger på de allerstørste børsnoterede virksomheder, eller også tager udgangspunkt i, at man har adgang til en virksomheds interne regnskaber.

  Jeg vil derfor helt naturligt gerne støtte op om åbenhedstinget.

  Jeg har ikke noget parti-tilhørsforhold, og jeg finder det lidt sørgeligt, at debatten om åbenhed både i offentligheden og indenfor erhvervslivet tilsyneladende ikke er på dagsordenen, hverken hos de borgerlige eller oppositionen. Jeg vil gerne være med til at sætte fokus på samfundets store fordele ved en større åbenhed.

  Venligst

  Ole Egholm
  Dansk Brancheanalyse ApS
  Augustvej 60
  2730 Herlev

  Tel 20956085
  CVR 29150176
  ole@pose.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

OlufOffentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser