Staten holder GMO-resultater hemmelige

Fødevarestyrelsen har foretaget forsøgsdyrkning af GMO-majs for den amerikanske fødevaregigant, Monsanto. Forsøgsresultaterne for de i alt syv anmeldte forsøg faldt uheldigt ud. For at undgå offentliggørrelse, har Monsanto trukket alle forsøg og bedt om fortsat hemmeligholdelse.

Gerhard Deneken, leder af statens GMO-forsøg på Tystofte og daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i majsmarken med GMO-majs. 16. september 2009. Foto: Fødevareministeriet.

Gerhard Deneken, leder af statens GMO-forsøg på Tystofte og daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i majsmarken med GMO-majs. 16. september 2009. Foto: Fødevareministeriet.

Forsøgene blev lanceret med stor bevågenhed af daværende Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på statens forsøgsfarm Tystofte ved Skælskør den 16. september 2009.

Samme dag udgav ministeriet en større debatbog om GMO. Ministeren udpenslede, at Danmark kunne dyrke GMO-majs i løbet af tre år.

Men sådan gik det ikke.

Forsøgene fejlede. Og alt blev lukket ned. Monsanto har siden trukket al GMO fra Europa, bortset fra i Spanien og Portugal.

Investigative Reporting Denmark har på basis af Åbenhedstingets aktindsigt beskrevet forløbet: GMO lose Europe – victory for environmental organisations.

Principiel sag om aktindsigt i forsøgsresultater
Åbenhedstinget har bedt om aktindsigt i de konkrete forsøgsresultater. Argumentet er, at det er at betragte som videnskabelige resultater. For at give et retvisende billede af GMO er der behov for at se både positive og negative resultater.

Fødevarestyrelsen henholder sig til, at der er en bekendtgørelse, der giver producenterne mulighed for at bede om fortrolighed om foreløbige resultater.

Styrelsens argument er, at resultaterne aldrig er blevet gjort færdige. Og da majesen med GMO ikke bliver godkendt, er offentlighedens interesse i resultaterne mindre end virksomhedens behov for hemmeligholdelse.

Åbenhedstinget vurderer, at sagen skal vurderes i henhold til miljøoplysningsloven, der i dette tilfælde vil stå over bestemmelserne i bekendtgørelsen om sortsafprøvning.

Åbenhedstinget vurderer ligeledes, at det er en principiel sag.

Sagen behandles i øjeblikket af Fødevaremninisteriets Klagecenter.
Se alle dokumenter i aktindsigtssagen.

Partner i Kaas & Mulvad og ansvarshavende redaktør for websiden.

Udgivet i GMO
Mærker:
En kommentar til “Staten holder GMO-resultater hemmelige
  1. Birgitte Træbing Nielsen siger:

    Nu skal der handles…. det skal være HELT slut med GMO i Danmark, også som dyrefoder, og indtil det resultat er nået, skal fødevarer mærkes, hvis der er det mindste spor af GMO….

    Der er lavet en underskriftsindsamling – håber mange vil skrive under, det er nu slaget skal slås, og befolkningen skal oplyses….

    http://www.skrivunder.net/nej_til_gmo-afgroder_i_dk_ja_til_markning_af_gmo-fodevarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Olufs blog

olufJ403a Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt.
Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).
> Ældre blogs

Abonner på nye indlæg

Anbefalet

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Åbenhedstingets om Miljøoplysningsloven
Den gamle offentlighedslov gælder inden for miljøet. Det giver nogle særlige fordele i den slags sager.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Offentlighedslov
Sitet er et samarbejde mellem Danske Medier og Dansk Journalistforbund.

Offentlighedsportalen
Især oversigten over undtagelser er vigtig.

Klageorganer
Statsforvaltningen fører tilsyn med – og er dermed klageorgan for afgørelser fra kommuner og regioner. Tilsynsudtalelser om offentlighedsloven
Natur og Miljøklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden
Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser

Kommentarer