Staten holder GMO-resultater hemmelige

Fødevarestyrelsen har foretaget forsøgsdyrkning af GMO-majs for den amerikanske fødevaregigant, Monsanto. Forsøgsresultaterne for de i alt syv anmeldte forsøg faldt uheldigt ud. For at undgå offentliggørrelse, har Monsanto trukket alle forsøg og bedt om fortsat hemmeligholdelse.

Gerhard Deneken, leder af statens GMO-forsøg på Tystofte og daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i majsmarken med GMO-majs. 16. september 2009. Foto: Fødevareministeriet.

Gerhard Deneken, leder af statens GMO-forsøg på Tystofte og daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i majsmarken med GMO-majs. 16. september 2009. Foto: Fødevareministeriet.

Forsøgene blev lanceret med stor bevågenhed af daværende Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på statens forsøgsfarm Tystofte ved Skælskør den 16. september 2009.

Samme dag udgav ministeriet en større debatbog om GMO. Ministeren udpenslede, at Danmark kunne dyrke GMO-majs i løbet af tre år.

Men sådan gik det ikke.

Forsøgene fejlede. Og alt blev lukket ned. Monsanto har siden trukket al GMO fra Europa, bortset fra i Spanien og Portugal.

Investigative Reporting Denmark har på basis af Åbenhedstingets aktindsigt beskrevet forløbet: GMO lose Europe – victory for environmental organisations.

Principiel sag om aktindsigt i forsøgsresultater
Åbenhedstinget har bedt om aktindsigt i de konkrete forsøgsresultater. Argumentet er, at det er at betragte som videnskabelige resultater. For at give et retvisende billede af GMO er der behov for at se både positive og negative resultater.

Fødevarestyrelsen henholder sig til, at der er en bekendtgørelse, der giver producenterne mulighed for at bede om fortrolighed om foreløbige resultater.

Styrelsens argument er, at resultaterne aldrig er blevet gjort færdige. Og da majesen med GMO ikke bliver godkendt, er offentlighedens interesse i resultaterne mindre end virksomhedens behov for hemmeligholdelse.

Åbenhedstinget vurderer, at sagen skal vurderes i henhold til miljøoplysningsloven, der i dette tilfælde vil stå over bestemmelserne i bekendtgørelsen om sortsafprøvning.

Åbenhedstinget vurderer ligeledes, at det er en principiel sag.

Sagen behandles i øjeblikket af Fødevaremninisteriets Klagecenter.
Se alle dokumenter i aktindsigtssagen.

Nøgleord:

Forfatter:Nils Mulvad

Partner i Kaas & Mulvad og ansvarshavende redaktør for websiden.

1 kommentar til “Staten holder GMO-resultater hemmelige”

  1. Birgitte Træbing Nielsen
    7. juni 2013 at 12:01 #

    Nu skal der handles…. det skal være HELT slut med GMO i Danmark, også som dyrefoder, og indtil det resultat er nået, skal fødevarer mærkes, hvis der er det mindste spor af GMO….

    Der er lavet en underskriftsindsamling – håber mange vil skrive under, det er nu slaget skal slås, og befolkningen skal oplyses….

    http://www.skrivunder.net/nej_til_gmo-afgroder_i_dk_ja_til_markning_af_gmo-fodevarer

Skriv en kommentar