Fødevarestyrelsen dækker over landmænd

Fødevarestyrelsen har igen afvist at udlevere navnene på de landbrugsvirksomheder, der afviser at få testet svin for MRSA-bakterier. Åbenhedstinget vurderer, at der er tale om embedsmisbrug og beder Klagecentret foranstalte en regulær undersøgelse af styrelsen.

Ombudsmanden bad i en udtalelse fra 1. februar 2016 Fødevareministeriets Klagecenter genbehandle en klage over manglende indsigt i svinefarme, der ikke vil lade dyrene MRSA-teste. Det gjorde klagecentret, der bad Fødevarestyrelsen revurdere afslaget fra december 2014.

Fødevarestyrelsen fastholder i en ny afgørelse fra 30. marts 2016 sit afslag med den argumentation, at oplysningerne ikke findes i styrelsens journalsystem.

Det har fået Åbenhedstinget til at bede Klagecentret foranstalte en egentlig undersøgelse og gerne afhøre medarbejdere i styrelsen.

Åbenhedstinget ser afslaget som endnu et eksempel på, at klagevejene i offentlighedslovene er utilstrækkelige, når myndigheder bevist undlader at journalisere eller på anden vis følge lovgivningen.

Oluf Jørgensen har for nylig skrevet om en anden sag, der også understreger betydning af bedre klagesystemer: Vildledning om klagevej i miljøsag

Se alle dokumenter i MRSA-sagenPartner i Kaas & Mulvad og ansvarshavende redaktør for websiden.

Udgivet i resistens, Svinebakterier

4 kommentarer til “Fødevarestyrelsen dækker over landmænd
 1. Børge Neiiendam siger:

  Kære Niels Mulvad.

  ‘Bornholmergrisen’ er hos mange et anerkendt Brand, men er svin på Bornholm lige så belastede med MRSA, som i det øvrige land? Ved du eller dine kilder noget om det?

  Svinebønder på Bornholm har i min optik alle muligheder for at holde smitten fra stalddøren, men gør de det og får de i givet fald lov til at markedsføre dette, eller bremses de af deres magt(fuld)komne organisationer?

  Med venlig hilsen
  Børge
  Folkepensionist og Forbruger.

 2. knud Haugmark siger:

  Bornholmergrisen er ren fup. Det er en ganske almindelig slagtegris. Sickpigs.dk har undersøgt sagen.

  • Børge Neiiendam siger:

   Det var da en skam Knud. Man har ellers haft nogenlunde held med markedsføringen af Bornholmergrisen, hvorfor Bornholm ikke går hele vejen er ubegribeligt.

   Andre brands markedsføres også med rimelig succes, ex. Antonius, Friland, Øko-grisen, m.fl. Blandt andet ønsker Bregentved Gods fra og med 2018, at markedsføre deres specielt opdrættede medicin- og måske MRSAfri gris, fra deres helt nye staldsystemer. Men når det kommer til at markedsføre svin uden MRSA i Dk, så lukker Dansk Landbrug af for al info. Formentlig vil hele Bregentveds Svineproduktion gå til udlandet, der stærkt efterspørger medicinfrie svin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Olufs blog

olufJ403a Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt.
Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).
> Ældre blogs

Abonner på nye indlæg

Anbefalet

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Åbenhedstingets om Miljøoplysningsloven
Den gamle offentlighedslov gælder inden for miljøet. Det giver nogle særlige fordele i den slags sager.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Offentlighedslov
Sitet er et samarbejde mellem Danske Medier og Dansk Journalistforbund.

Offentlighedsportalen
Især oversigten over undtagelser er vigtig.

Klageorganer
Statsforvaltningen fører tilsyn med – og er dermed klageorgan for afgørelser fra kommuner og regioner. Tilsynsudtalelser om offentlighedsloven
Natur og Miljøklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden
Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser

Kommentarer