Faxe afviser postlister – i Ringsted virker de rigtig godt

Faxe Byråd vil ikke indføre åbne postlister. Begrundelsen er, at det koster penge, som kommune ikke har. I Sorø og Ringsted kommuner er der postlister, og det er journalisterne på Sjællandske Medier glade for. De fører til et væld af relevante historier.

Den 13. november 2008 stillede Steen Petersen fra Dansk Folkeparti forslag om, at der skulle være åbne postlister på Faxe Kommunes hjemmeside, så både borgere og presse kan følge med i, hvilke henvendelser og sager kommunen arbejder med, før de sendes til afstemning i de politiske udvalg.

I oktober måned i år var de åbne postliter igen til afstemning i Faxe Byråd med en indstilling fra forvaltningen om, at de udsættes på ubestemt tid.
Begrundelsen var, at Offentlighedskommissionens betænkning ikke anbefaler, at der i den kommende offentlighedslov stilles krav om, at der skal være åbne postlister i den offentlige forvaltning.

Kommission foreslår dog også, at der skal indledes forsøg med åbne postlister, som kan føre til en endelig beslutning.

Ikke råd til postlister
Ud over, at de åbne postlister ikke bliver et krav i den ny offentlighedslov, er det også kommunens økonomi, der er årsag til, at postlister ikke kommer i gang nu.

“Vi har fejet med leen overalt i forvaltningen, så i den nuværende situation, anerkender jeg, at der ikke er råd til de åbne postlister, sagde Steen Petersen i byrådssalen ifølge Sjællandske Medier.

Der var enighed i Faxe byråd om at udsætte de åbne postlister på ubestemt tid.

Ringsted-postlister giver et væld af historier
Postlisterne i Ringsted Kommune er et skoleeksempel på, hvordan gode postlister skal skrues sammen, mener journalist Nikolaj Rasch Skou, Sjællandske Medier.
Man kan klikke på dem fra forsiden af Ringsted Kommunes hjemmeside. Posten er tilgængelige dagen efter, at den er modtaget. Listen er meget omfattende og det betyder, at avisen får fat i mange historier lang tid før, de ellers ville være kommet frem.

Lokalredaktør David Arnholm i Ringsted siger:

“Jeg tjekker løbende Ringsteds postlister. De er en meget vigtig kilde til alle mulige slags historier. Kommunen er jo inde over stort set alt, hvad der foregår, og det afspejles på postlisterne.”

Han oplyser, at Ringsted Kommune også har gjort det meget let at søge aktindsigt i relevante dokumenter. Der er simpelt hen en formular på hjemmesiden, man hurtigt kan udfylde.

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser