Folk har krav på at kende risikovirksomheder

Selv om Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Miljøministeriet vil skjule de danske risikovirksomheder, fortsætter Åbenhedstinget med at offentliggøre så meget relevant, som vi finder ud af. Folk har krav på at vide besked om farlige virksomheder i deres nabolag.

De 73 risikovirksomheder, som Åbenhedstinget indtil nu har fået navnene på.

Se gennemgang af sagens akter (herunder PET’s brev)

Begrundelsen for lukketheden fra myndighedernes side er terrorfare. Men der er så vidt vides aldrig sket terroraktioner mod risikovirksomheder, mens der er sket masser af uheld og ulykker, hvor folk ville være bedre hjulpet af at kende risiko og planer for, hvad de skal gøre i tilfælde af uheld.

For eksempel vil vuggestuer og børnehaver som naboer til risikovirksomheder stå væsentligt bedre, hvis personalet og ledelsen er klar over, at der kan ske et uheld, og de har planlagt, hvad de i givet fald skal gøre.

Alt kan være terrormål
Efter PET’s logik kan mange ting erklæres for terrormål og dermed stemples som hemmelige. Følger vi deres argumentation må vi ikke kende til placeringen af Nørreport Station, Københavns Lufthavn, alle landets skoler og andre steder, hvor der samles mange mennesker.

Åbenhedstinget afviser ikke, at der kan ske terror, men mener, at afvejningen mellem faren for terror og risikoen ved uvidenhed ender med, at sådanne oplysninger skal indsamles og offentliggøres. Det er opgave for journalister og medier.

Det er en del af meningen med ytringsfrihed og en fri presse at offentliggøre vigtige oplysninger for borgerne. Det er noget af grundlaget for et frit samfund med en grundlovssikret ytringsfrihed.

Koppers Denmark A/S fortæller gerne, at de er en risikovirksomhed. Foto: Andreas Hein

Koppers Denmark A/S fortæller gerne, at de er en risikovirksomhed. Foto: Andreas Hein

Her kommer oplysningerne fra
Oplysningerne om risikovirksomhederne kommer for nogles vedkommende fra kommuner, efter at vi har bedt om aktindsigt. Nogle har vi fået at vide underhånden. Andre kommuner har nægtet at fortælle om sagen, men alligevel selv lagt det ud på hjemmesiden, hvor vi så har fundet det.
Alle Miljøcentre har sagt nej, men lægger med jævne mellemrum oplysninger ud om de farlige virksomheder på By- og Landskabsstyrelsens hjemmeside, hvorfra vi også har fået en del.
For eksempel lagde Miljøcenter Roskilde ved en fejl oplysninger om Avedøreværket på By- og Landskabsstyrelsens hjemmeside 16. juni i år.
Herefter er disse resultater brugt bl.a. til en intensiv søgning på By- og Landskabsstyrelsens hjemmeside med denne søgestreng i Google  site:blst.dk risikovirksomhed kolonne.

Hjælp med at finde flere risikovirksomheder

Samlet har vi nu oplysninger om 73 risikovirksomheder, som vi har lagt på google-kortet. I alt er der cirka 120 farlige virksomheder, siger vore informationer. Så vi mangler godt en tredjedel.

Hjælp os gerne med at finde flere virksomheder eller få rettet eventuelle forkerte oplysninger.

I Aalborg kommune er der for eksempel otte risikovirksomheder, skriver kommunen i en oversigt. Det er en fyrværkerivirksomhed, en virksomhed, der producerer alkohol, fire brændstofoplag og to virksomheder med ammoniak-depoter. Ingen af disse otte er med i oversigten på kortet. Hjælp gerne med at finde dem.

Vi beder også virksomheder hjælpe med selv at oplyse om, hvorvidt de har en eller flere risikovirksomheder. Og også oplyse os om evt. fejl i materialet.

Del dette:
Udgivet i Risikovirksomheder

9 kommentarer til “Folk har krav på at kende risikovirksomheder
 1. I Norge har vi miljøinformasjonsloven. Den gir oss rett til innsyn i opplysninger rundt offenlige og private aktørers virksomhet, som kan ha en “ikke ubetydelig innvirkning på miljøet”.

  Jeg fikk for eksempel nylig – for andre gang – medhold i at plasseringen av GSM-mobiltelefonmaster er miljøinformasjon, og at dataene skal utleveres.

  Vi vikk medhold til tross for at teleselskapene mener offentliggjøring av mastene kunne skade rikets sikkerhet.

  Jeg har skrevet litt om saken på min blogg: http://www.espenandersen.no/?p=62

  mvh
  Espen Andersen, Norsk Rikskringkasting

 2. helge bülow siger:

  alkohol er de danske spritfabriker i ålborg
  fyrværkeri er en fabrik der reklameret før nytår (atac ?)

 3. helge bülow siger:

  når du ser på oiefabrikken i århus havn,så tænk på at den er afløseren for dansk soyakagefabrik i københavn (islands brygge).
  den eksploderede. der var udslip af ekstrakstionbenzin.
  da myndighederne kom var de ikke orienterede om at der kun måtte anvendes ex udstyr.
  brandvæsenet er først rigtig gode når der er lld.
  har tidligere diskuteret med brandinspektør Reshauge at de ikke har undervisning i blanding af ilt-udstyr og dampe. han vidste kke at selv gevindet på en iltflaske må ikke smøres med olie.

 4. Andreas siger:

  Jeg ved at i Horsens ligger der da en virksomhed der arbejder med gasser og det er da noget alle der bor i området ved så sådan nogle virksomheder ligger der og man ved da også vis det går galt så ryger et helt boligområde i luften men det er noget man må gøre op med sig selv om man kan leve.
  Man skal jo huske på at disse virksomheder som idag ligger inge i byen en gang lå ude på landet og vis man mener disse virksomheder skal væk fra byen så synes jeg så set det er noget vi alle samme må betale for for sådan nogle har da ikke slev bestemt at byen skulle udvide sig i den retning hvor de lå.

 5. TAJ siger:

  Sakskøbing Fyrværkerifabrik
  Orebyvej 86
  4990 Sakskøbing

  Poulsens Fyrværkerifabrik ApS
  Skelbyvej 94, 4171 Glumsø

 6. TAJ siger:

  Der ligger et par olie møller på Næstved havn.

  Ved ikke om dette udgør en risikovirksomheder, søg på farbriksvej eller Maglemmølle i Næstved.

 7. Dan Albjerg siger:

  Lige udenfor Sønderborg ligger et større ammunitionslager som er tilknyttet Sergent-skolen i Sønderborg

 8. Claus Poulsen siger:

  Emmelev A/S på Nordfyn producerer biodisel og rapsolie, kunne det ikke være en farlig virksomhed?
  Beboelse ligger inden for 50 m og ca. 900 m derfra ligger et meget stort beboelsesområde i Otterup.

 9. Casper Thomsen siger:

  Fantastisk initiativ!

  Det kunne være rigtig godt, hvis man kunne
  (a) se hvornår de enkelte farlige steder er tilføjet, opdateret og/eller fjernet og
  (b) se hvad baggrunden er for at de optræder på listen (dokumentation).

  Informationerne kunne måske fremgå af kortet, eller alternativt særskilt, hvilket nok er den bedste løsning — for således kan man fjerne markører, hvis de ikke er berettigede, men stadig se historikken.

  Mange hilsner fra Ålborg, hvor der funderes over hvor den sidste halvdel af de farlige steder kan være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

OlufOffentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser