Hård kritik af lovforslag om whistleblowere

Opdateret 23. marts 2021høringssvaret er suppleret med yderligere bemærkninger om sanktioner.

Justitsministeriets lovforslag om whistleblowing får en ualmindelig hård medfart i høringssvaret fra Åbenhedstinget, forfattet af Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Lovforslaget lever på en række punkter ikke op til det EU-direktiv, som det skal implementere. Det vil blot give omkostninger uden at føre til afsløringer og forebyggelse af ulovligheder.

Frem for at sikre, at de grimme sager om korruption, hvidvask, skattesvindel, social dumping, forurening, farlige arbejdsforhold, usikre produkter, omsorgssvigt, dyremishandling, magtmisbrug, ulovlig overvågning, nepotisme, ledelsessvigt, vildledning af offentligheden og meget mere kommer frem i lyset, vil loven have den stik modsatte effekt på grund af krav om udvidet tavshedspligt og lange sagsbehandlingstider.

Oluf Jørgensen har skrevet høringssvar om lovforslaget for Åbenhedstinget. Høringssvaret er sendt til Justitsministeriet og en lang række andre for at advare mod lovforslaget i sin nuværende udformning.

Justitsministeriet har den 24. februar 2021 sendt lovforslaget i høring og beder om svar senest 24. marts 2021. Åbenhedstinget håber, at andre vil støtte kritikken af lovforslaget.

Se høringssvaret.

Se lovforslaget

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt, Mulvads blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

OlufOffentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser