Ny miljøoplysningslov kommer alligevel

Miljøministeriet har alligevel planer om at fremsætte en ny miljøoplysningslov, oplyser ministeriet. Arbejdet med høringssvar har trukket ud.

Miljøministeriet oplyste intet om, at en ny lov alligevel ville komme. Foto: Ole Akhøj

Miljøministeriet oplyste intet om, at en ny lov alligevel ville komme. Foto: Ole Akhøj


Åbenhedstinget skrev før jul, at en ny miljøoplysningslov var droppet. Det skete i artiklen Åbenhed sejrer inden for miljøet efter, at der var udsendt en ny vejledning til den eksisterende miljøoplysningslov.

Vejledningen guidede myndighederne meget grundigt i at administrere miljøoplysningsloven både i henhold til den gamle og den nye offentlighedslov, som trådte i kraft 1. januar 2014.

Intet sted i vejledningen eller i høringsbrevet til vejledningen stod der, at ministeriet stadig forberedte en ny miljøoplysningslov, og at vejledningen kun skulle gælde i meget kort tid. En ny miljøoplysningslov skulle ellers efter planen være fremsat i oktober sidste år for at være trådt i kraft 1. januar 2014 samtidig med den nye offentlighedslov.

Høringen gav dog en massiv kritik af lovforslaget for at stride mod EU’s direktiv om miljøoplysninger og Aarhuskonventionen, bl.a. udtalte Åbenhedstinget:

SYNSPUNKT: Ny miljøoplysningslov strider afgørende mod EU-regler

Da loven stadig ikke var fremsat ved udsendelsen af vejledningen kort før jul, konkluderede forskningschef Oluf Jørgensen, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at det måtte betyde, at loven var droppet.

Ingen forklaring på forsinkelse
Men nej, siger kontorchef Paolo Perotti, Miljøministeriet. Et nyt lovforslag er på vej til Folketinget og ventes fremsat i februar. Hvorfor det har taget så lang tid, og hvad der skal justeres, vil han ikke oplyse.

Han påpeger, at Statsministeriet har orienteret Folketinget om forsinkelsen af den nye miljøoplysningslov. Åbenhedstinget har forsøgt at finde denne orientering, men det er ikke lykkedes.

Paolo Perotti mener ikke, at Miljøministeriet burde have oplyst om forsinkelsen af miljøoplysningsloven, og at ministeriet stadig planlagde at fremsætte den.

Frygter manglende indberetning
Oluf Jørgensen frygter, at forsinkelsen af loven har betydet, at Danmark ikke har orienteret Aarhuskonventionens kontrolorgan i Geneve om det nye lovforslag. Der skulle ske indberetning
i december 2013 om ændringer i retstilstanden.

Journalisten: Omstridt miljølov ikke død alligevel

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt, Miljøoplysninger

3 kommentarer til “Ny miljøoplysningslov kommer alligevel
 1. Hvad der er sket i sagen får vi måske at vide i uge 4.

  Gladsaxen.dk fremsatte før jul denne anmodning om aktindsigt i sagen:

  “Ved mail af 24. december 2013 har Gladsaxen.dk anmodet om aktindsigt i lovforslaget om miljøoplysninger – i første omgang journalliste og eventuel korrespondance om fortolkningen af Århus-Konvention og miljøoplysningsdirektiv.”

  Miljøstyrelsens Morten Imer har senest 20. januar 2014 svaret:

  “Miljøstyrelsen er desværre endnu ikke færdig med at behandle anmodningen om
  aktindsigt.

  Begrundelsen er, at anmodningen omfatter et større antal dokumenter, som tager noget tid at gennemgå.”

  Det kunne tyde på, at man bevidst forhaler aktindsigten til efter lovforslagets fremsættelse.

 2. Miljøstyrelsens Morten Imer har endelig besvaret Gladsaxens aktindsigt. Det fremgår af svaret, at man fortsat overvejer, at gennemføre den nye lov med inskrænkelser.
  http://gladsaxen.dk/miljoestyrelsen-overvejer-fortsat-indskraenkninger-i-miljoeoplysningsloven/

 3. Folketingets Ombudsmand har i en afgørelse om aktindsigt i overflytningen af Kystdirektoratet fra Transportministeriet til Miljøministeriet understreget rækkevidden af Miljøoplysningsloven.

  I følge Folketingets Ombudsmand var overflytningen en sag omfattet af Miljøoplysningslovens regler, hvorfor den nye offentlighedslovs regler om ministerbetjening ikke kunne anvendes.

  Læs afgørelsen her:
  http://www.ombudsmanden.dk/find/nyheder/alle/flytning_af_kystdirektoratet/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

OlufOffentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser