Politiet sløser med at informere om risikovirksomheder

Politiet har kun informeret borgerne om halvdelen af de 44 særligt farligt risikovirksomheder. Det fremgår af et notat fra Miljøstyrelsen fra 20. august 2010, som Åbenhedstinget har fået aktindsigt i.

Ifølge notatet erkender Rigspolitiet, at der er efterslæb. Siden har Sydøstjyllands Politi den 1. september lagt en liste ud over risikovirksomheder, men der mangler stadig at blive informeret om en lang stribe særligt farlige virksomheder.

Det fremgår af materialet, at myndighederne forsøger at nå at informere alle inden udgangen af i år.

Notatet indgår i en aktindsigt i en liste over risikovirksomheder, som Miljøstyrelsen gav den 7. september 2010.

Med den nye aktindsigt følger også for første gang en samlet liste over risikovirksomheder med udgangen af 2008. Tidligere havde Miljøstyrelsen kun udleveret en liste fra 2005 og oplyst, at der ikke fandtes snere lister. Men det gjorde der altså.

Den gamle liste fra 2005 har Miljøstyrelsen i øvrigt nu opdateret, så det fremgår, at 11 virksomheder er ophørt eller stoppet med at være risikovirksomheder.

Begge lister offentliggør Åbenhedstinget i dag. Vi har tjekket listen fra 2008 for at se, om virksomhederne stadig eksisterer, og vi har kørt oplysningerne sammen med de tidligere oplysninger samt nye oplysninger fra kommuner til en samlet liste, som er det bedste bud på risikovirksomheder i dag.

Vi fortsætter med at opdatere listen og beder alle henvende sig, hvis de har input.

Samlet betyder det, at vi har fjernet 11 fra den tidligere liste og tilføjet 33, så der er i dag er i alt 178 risikovirksomheder på listen. Heraf er de i alt 70 nye fra lister og svar fra myndigheder over de seneste uger. 11 er baseret på mistanke fra læsere. Her var der tidligere 15, men fire af disse er bekræftet med de nye oplysninger.

[table “16” not found /]

Her svigter myndighederne:

  • Ingen har aktuelt overblik over risikovirksomheder i Danmark.
  • Både Århus kommune og Miljøcenter Århus afviser dominoeffekt på havnen, dvs. ekstra risiko fordi der ligger flere virksomheder samlet.
  • Selv om Miljøstyrelsen i foråret 2010 sætter ind på at presse kommuner og politiet til at informere borgerne om de farlige virksomheder, fortsætter styrelsen med selv at afvise aktindsigt frem til august 2010.
  • I mange tilfælde mangler man stadig at informere borgerne om de farligste virksomheder.

Se tidligere artikler om risikovirksomheder.

Se selve aktindsigtssagen.

Se Miljøstyrelsens nye liste over risikovirksomheder i 2005. Her er markeret, om virksomheden er stoppet eller ikke længere er risikovirksomhed.

Se Miljøstyrelsens liste over risikovirksomheder i 2008. Jeg har tilføjet nye navne, adresser og postnumre og evt. bemærkninger.

Se Miljøstyrelsens statusnotat fra juni 2010 over de farligste risikovirksomheder.

Se Miljøstyrelsens endelige afgørelse af aktindsigtssagen. 7/9-2010.

Del dette:
Udgivet i Risikovirksomheder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

OlufOffentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser