Referat fra møde den 10. december 2008

Referat fra møde i Updates netværksgruppe om elektronisk aktindsigt den 10. december 2008. Til stede Oluf Jørgensen, Steen K. Rasmussen, Brigitte Alfter og Nils Mulvad (referent).

Dagsorden:
1. Referat fra sidst
2. Domsdatabase – strategi for at komme videre
3. Offentlighedskommissionen
4. Miljødata går i hårknude – initiativer
5. Videre arbejde, herunder struktur – repræsentant på hver arbejdsplads (gerne flere) – Update sender email med aktuel orientering om aktindsigt , afgørelser og andet vigtigt.
6. Konference
7. Evt.

Ad 1.
Referatet godkendt.

Ad 2.
Vi er kommet langt på basis af Jespers mange initiativer og kommentarerne fra os andre hertil. Indtrykket er, at Domstolsstyrelsen kører et roligt forløb frem mod en åben database. Kernen er, at komme i bedre dialog med styrelsen. Der vil ikke være en enkel model, når hensynet til anvendelighed og beskyttelse af den enkelte skal varetages, samtidig med, at det ikke skal være for tungt.
Vi bør bede Domstolsstyrelsen om et møde. Deltagere kunne være Jesper, Oluf, Brigitte og Nils (og Heine, hvis han har tid).
Brigitte skriver rundt til folk i hendes europæiske netværk for at høre, hvordan status og planer er i de forskellige lande vedr. domsdatabase. I Norge skulle højesteret og landsretterne have en domsdatabase.
Vi bør mødes med Sø- og Handelsretten for at høre deres erfaringer specielt om anonymisering.
Vi bør få forsøg i gang med Østre Landsret/Københavns Byret og derfor også mødes med dem.
Brigitte kan ikke i uge 5. Oluf kan ikke 27. og 28. januar, men ellers er januar fin til et sådant møde/rundtur.

Ad 3.
Arbejdet er blevet forsinket. Resultat kommer formentlig inden sommer. Vi diskuterede en række løsninger på nogle uklare punkter.
Vi vil gennemføre en rundspørge om, hvorvidt journalister har eksempler på besvær med at få adgang til offentlige dokumenter.
Det kunne ske som en rundsending til undersøgende journalister og desuden ved et link på FUJ, journalistforbundets, udgivernes og netværkets hjemmeside. Nils spørger FUJ, journalistforbundets og udgiverne.
Vi beder netværkets medlemmer være behjælpelige med de rette emner/spørgsmål.

Ad 4
Vi fortsætter med at køre på med disse sager, selv om de er temmelig tunge. Og via Brigitte deltager vi i et europæisk samarbejde om det.

Ad 5
Vi besluttede at omdøbe netværket til Åbenhedstinget og Steen reserverer en hjemmeside med det navn. Vi skriver ud til medier/medarbejderforeninger og beder dem finde en repræsentant (gerne flere), som følger med i dette. Vi holder en konference i midt/slut september (21/9 er forslaget). Vi fortsætter udvalgets møder med samme interval (næste møder 12/3, 10/6, 10/9 og 10/12). Og vi vil også gerne have embedsmænd med i netværket, også gerne fra en række arbejdspladser. Vi udvider til at det ikke kun er det elektroniske, men alt om åbenhed. Formålsparagraf kunne således være noget i retning af:
Åbenhedstinget ønsker at få gode, praktisk velfungerende løsninger på åbenhed i den offentlige forvaltning, domstole og Folketinget. Løsningerne skal både fungere i det daglige hos det offentlige og kunne bruges til reel indsigt i vigtige områder for offentligheden.
Åbenhedstinget er et netværk af journalister og embedsmænd, der diskuterer og deler erfaringer.
Åbenhedstinget opfordrer alle mediearbejdspladser og myndigheder til at finde en repræsentant til at indgå i arbejdet.
Åbenhedstinget er et netværk under Update. En gruppe mødes jævnligt.

Ad 6
Steen fortsætter dialogen med DJØF. Vi forsøger at sigte mod, at det er første konference i Åbenhedstinget, dvs. 21/9.

Ad 7
Nordisk CAR-dag i 2009 bliver 20/11 i København. NJC planlægger desuden nordisk konference om undersøgende journalistik med de respektive foreninger. Oktober 2009.

Bedste hilsner

Nils

Del dette:
Udgivet i Internt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser