Referat fra møde den 12. marts 2009

Referat fra møde i Updates netværksgruppe om elektronisk aktindsigt den 12. marts 2009. Til stede Oluf Jørgensen, Steen K. Rasmussen, Brigitte Alfter, Annegrete Skovbjerg, Frode Frederiksen og Nils Mulvad (referent).

Dagsorden:
Referat fra sidst
Domsdatabase – strategi for at komme videre
Offentlighedskommissionen
Konference september
Rundspørge om aktindsigt
Omdannelse til åbenhedstinget.
Hjemmeside
Miljødata
Nordisk Car-dag
Evt.

Ad 1.
Referatet godkendt.

Ad 2.
Nils har overtaget det praktiske fra Jesper. Han tager kontakt til Christina og i samarbejde med hende og Christian Dølpher koordineres et fælles oplæg fra pressen til en domsdatabase. Vi tager fat i Domstolsstyrelsen for at få et møde og forsøger at få praktiske forsøg i gang i Københavns Byret og Østre Landsret. Vi afklarer med Sø- og Handelsretten, hvordan deres system er opbygget og opsamler erfaringer.

Ad 3 og 4.
Oluf orienterede om arbejdet. Ombudsmanden har sagt ja til at optræde på en konference i slutningen af november om resultatet af arbejdet. Vi lægger en konference på nogenlunde samme tidspunkt, og hvor målet bliver at få alle mediearbejdspladser til at vælge mindst en repræsentant til det nye åbenhedsting. Konferencens mål er således interesserede/aktive på medier samt embedsmænd. Den vil se på nogle af de områder, der får praktisk betydning i hverdagen. Den vil tage fat i en række eksempler, hvor der i dag er besvær og konflikter og se om de bliver løst med de nye regler, og hvordan der skal argumenteres.
Vores erfaring fra miljødata er også, at der er ganske langt fra regler til praksis, og at der bliver en periode, hvor man skal arbejde for at få reglerne fulgt.
Vi satser desuden på at holde et møde med diverse organisationer, der kunne tænkes at komme med høringssvar. Det møde bør ligge i januar.

Ad 5.
Vi gennemgik svarene i rundspørgen. Den kan ikke betragtes som repræsentativ, men som en slags fokusgruppe og med en masse gode eksempler. Nils sammenfatter den som en artikel til Update/mediejura.

Ad 6 og 7
Vi omdanner netværket til Åbenhedstinget nu. Det sker ikke i et formelt samarbejde med DMF og Journalistforbundet, men blot som en videreførsel af vort nuværende arbejde. Dvs. vi fortsætter med de kvartalsvise møder. Vi åbner netværket for DMF og journalistforbundet. Vi satser desuden på, at der er diverse specielle fora, hvor aktive lægger en fælles plan for eksempelvis domstolsåbenhed, konference, miljødata, database-adgang, postlister.
Og endelig skal vi gerne have repræsentanter på mediearbejdspladser, så vi kan øge den lokale fokus på at bruge regler og udveksle erfaringer. Vi går bare i gang nu med at åbne for den slags tilmeldinger. Folk behøver ikke direkte være tilmeldt, men kan bare melde sig selv. Vi opfordrer dog alle arbejdspladser til at sikre, at de har mindst en med i åbenhedstinget. Det kommer på hjemmeside og bliver sendt rundt, når vi har noget at byde på.
Der er problemer med at vedligeholde Updates hjemmeside i øjeblikket. Vi driver tingene på www.aabenhedstinget.dk. Det er en side, der bygger på wordpress. Steen viste systemet. Alle i netværket får adgang.
Vi spørger Aage Frandsen om han vil vedligeholde en liste over forlig i folketinget og betingelser omkring disse forlig.
De specielle fora styrer selv udvekslingen af informationer. Først når noget er færdigt, lægges det ud på hjemmesiden.

Ad 8.
Der kører en række principielle sager. CHR er afgjort af Ombudsmanden (sendt rundt for nylig). VETstat, højdemodel og risikovirksomheder er sendt til Ombudsmanden for ganske nylig.

Ad 9.
Nordisk Car-dag flytter ind som en del af FUJ-konferencen 6-7. november 2009.

Bedste hilsner

Nils

Del dette:
Udgivet i Internt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser