Sundhedsministeriet skruer ned for åbenhed

På grund af besparelser har Sundhedsministeriet skruet ned for åbenheden. Det er uholdbart, og derfor går Åbenhedstinget nu ind i sagen. Nyhedsmedier opfordres indtil videre til at få hjælp fra folketingsmedlemmer.

Flickr/Velfærdsteknologi

To aktuelle sager viser, at Sundhedsministeriet lukker ned for åbenheden.

Journalist Tanja Nyrup Madsen fra P1 Dokumentar ville fra Lægemiddelstyrelsen have data om unge og selvmord i forbindelse med lykkepiller. Styrelsen afviste at udlevere de efterspurgte data. Men efter deadline modtog Tanja Nyrup Madsen alligevel de data, som hun havde efterspurgt. Nu ligger de på DR’s hjemmeside.

Journalist Astrid Fischer ville lave en opfølgning på privathospitaler og deres behandlinger. Men også her fik hun nej. I dette tilfælde fra Sundhedsstyrelsen, og det selv om dataudtrækket var helt simpelt og blot en mindre gentagelse af et udtræk fra året før.

Opgørelserne dengang var et afgørende udgangsspunkt for to P1 Dokumentarudsendelser, der drejede sig om, at især ét privathospital fuldstændig i strid med Sundhedsstyrelsens udmeldinger havde isat diskusproteser i ryg og nakke på i hundredevis af patienter.

Læs og lyt:  Astrid Fischers P1 dokumentar fra marts 2011 og maj 2011

Også over for Astrid Fischer var begrundelsen besparelser, og også her endte det med at, Sundhedsstyrelsen alligevel lavede udtrækket.

Åbenhedstinget går ind i sagen

Det er en uholdbar situation. Åbenhedstinget vil nu køre en prøvesag. Og vi opfordrer andre journalister til at gøre det samme og ligesom de to DR-journalister forsøge at få data alligevel og eventuelt spørge en folketingspolitiker om hjælp. Hvis de spørger efter data, skal Sundhedsministeriet svare.

Åbenhedstinget har gennem en uge forsøgt at få en tilbagemelding fra Sundhedsministeriet, specielt om hvor grænsen går for at hjælpe journalister. Men ministeriet er ikke vendt tilbage.

 

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt, Mulvads blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser