Bedre samarbejde mellem journalister og embedsmænd om aktindsigt – er der behov for spilleregler

Kommunale og statslige jurister frygter journalisters brug af massebegæringer, dvs når vi beder om aktindsigt i samme sagskompleks i en række kommuner, eller når vi beder om alle sager af en bestemt slags. De frygter især, sådan som jeg har hørt det, hvad vi får af muligheder for den slags begæringer med en ny offentlighedslov.
Myndighederne skal bruge et meget stort apparat til at besvare de sager, og de ser tit upræcise anmodninger. Eller journalister, der beder om noget, der ikke findes, og juristerne så skal gætte sig til, hvad det egentlig er, journalisterne ønsker.
Journalister bør helt generelt blive bedre til konkret at forstå, i hvilken dagligdag hos myndighederne, at vores begæringer bliver behandlet, og hvad vi skal gøre, for at det glider lettere for begge parter, og at vi faktisk får oplysninger ud om centrale og vigtige sager.
Oveni er der så problemet med tillid. Vi tror jo ofte, at der ligger noget andet bag, hvis en sag trækker ud eller lignende. Og vi tror jo heller ikke, at en kommunal eller statslige jurist ringer og siger, at den virkelige stinker ligger her og ikke lige der, hvor du søger.
Under alle omstændigheder kan alt kun blive bedre af dialog. Vi burde måske foreslå at få nogle spilleregler i fællesskab – hvad vil vi anbefale som best practice af journalister og jurister.
Har du et bud på elementer i det?

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

OlufOffentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser