Forskere: Uddannelsesministeriet lukker for indsigt

Tre konkrete sager viser stigende lukkethed i Uddannelses- og Forskningsministeriet, skriver Forskerforum, medlemsblad for Dansk Magisterforenings universitetsansatte, der langer ud efter ministeren, Sofie Carsten Nielsen, R.

Forskerforum har i øjeblikket tre klager over ministeriet til behandling hos Ombudsmanden, oplyser Jørgen Øllgaard, redaktionsleder af Forskerforum.

Forskerforum har i øjeblikket tre klager over ministeriet til behandling hos ombudsmanden, oplyser Jørgen Øllgaard, redaktionsleder af Forskerforum.

Case 1: Dimensioneringsplan
Sidste år forsøgte Forskerforum at få aktindsigt i de analyser og beslutningsdokumenter, som ligger bag uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsens dimensioneringsplan. Ministeriet hemmeligholder kommissoriet for en embedsmandsgruppe, der skulle lave analyser og modeller til sagen, ligesom de analyser og beslutningsdokumenter, som lå bag planen er hemmelige.

Det oplyser Forskerforum i det seneste nummer af bladet, nr 281 for januar-februar 2015. Se artiklen her.

Forskerforum er medlemsblad for DM’s universitets-ansatte (ULA), DM’s forskningsinstitutions ansatte, DJØF’s undervisnings- og forskningsansatte (under Overenskomstforeningen), samt Pharmadanmarks undervisnings- og forskningsansatte.

Case 2: Dimensionerings-kontrakter
Efter flere ugers turbulens landede ministeren og universitetsledelserne i november en fredsaftale, som i praksis betød, at ministeren fik sin plan igennem, og universiteterne fik en forlænget periode til at indfase konsekvenser.

Ministeriet vil ikke rykke ud med resultatet af disse forhandlinger, bortset fra en oversigts-statistik fra 11. december, som ifølge ministeriet skulle være det eneste foreliggende dokument om de endelige rammeaftaler. Det viser Forskerforums aktindsigt i sagen.

Case 3: Taxameteranalyse
En stor analyse af taxametersystemet skulle være færdig i ”i begyndelsen af januar”, men blev udsat. Årsagen til det ønskede Forskerforum indsigt i. Men ministeriet oplyste at underretningen om udsættelsen kun var mundtlig og dermed ikke underlagt forvaltningsloven.

Åbenhedstinget har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ministeriet til kritikken af lukkethed.

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Gravercentrets vejledning fra 2024

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet.
Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand:
Udtalelser findes nemmest via Offentlighedsportalen.

Myndighedsguide bl.a. om nogle offentlighedsemner.