Oluf Jørgensen: Både paragraf 24 og 29 bør ændres

Forskningschef Oluf Jørgensen, Danmarks Medie- og  journalisthøjskole har læst justitsministerens nyeste udkast til betænkning om en ny offentlighedslov og kommenterer herunder:

[document file=”https://aabenhedstinget.dk/nyside/wp-content/uploads/2011/06/Udkast-til-REU-betænkning-om-OFL.pdf” width=”600″ height=”400″]

 

Det ser ud til, at der er forskellige forfattere til dette udkast. På side 1 nævnes, at lovforslagets § 24 åbner mulighed for en alt for bred fortolkning af, hvornår dokumenter kan undtages af hensyn til ministerbetjening. Der henvises til, at undtagelsen skal beskytte dokumenter af mere foreløbig karakter.

De følgende sider kan være formuleret af justitsministeriet. Der lægges op til en lille opstramning af § 24, men den vil fortsat give mulighed for at undtage det endelige faglige grundlag for ministerbeslutninger.

Sammenhængen mellem § 24 og § 29 bliver tydeliggjort, og problemet er, at § 29 giver mulighed for at undtage “faglige vurderinger i endelig form, i det omfang oplysningerne indgår i en sag om et fremsat lovforslag eller en offentliggjort redegørelse, handlingsplan eller lignende”.

Det ser ud til, at Folketingets Retsudvalg ønsker at styrke offentlighedens ret til indsigt i grundlaget for politiske beslutninger. Det kræver en ændring af § 29 som foreslået af mindretallet i Offentlighedskommissionen, Danske Mediers Forum og Åbenhedstinget.

Det er positivt, at forslaget om en ny undtagelse for dokumenter, der udveksles mellem ministerier og folketingsmedlemmer er opgivet.

Del dette:
Udgivet i Aktindsigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser