Skat blokerer for database-adgang

Skat afviser at udlevere databaser. Databaseudtræk bliver i en anden sag udleveret på papir eller pdf via krypteret mail.

Tidligere har det været meget enkelt at få en oversigt over borgernes gæld til det offentlige i et regneark. Men efter den nye offentlighedslov, der skulle gøre databaseadgang lettere, vil Skat ikke udlevere data i Excel eller et andet standardformat.

Data sendes kun ud på papir eller i pdf-format i krypterede mail. Så det er blevet meget sværere.

Se for eksempel denne artikel fra Åbenhedstinget den 12. april 2012 om, hvor enkelt det var dengang: Gæld til kommuner steg seks procent

Heller ikke offentliggørelsen af virksomhedernes skatteindbatealinger vil skat ud med som et samlet udtræk, selv om de ligger frit tilgængelige på styrelsens hjemmeside. Her kan man kun hente dem som enkeltopslag og med risiko for fejl.

Se for eksempel denne artikel fra Kaas & Mulvads hjemmeside fra 5. januar 2015 om problemerne med kun at kunne trække data ud med en robot: Sådan trækker vi alle skattedata ud

Åbenhedstinget rejser nu den lukkede holdning til data over for Ombudsmanden. Det er en principiel sag om, hvorvidt myndighederne skal slippe af sted med at obstruere databaseadgang, som var et af de store fremskridt i en lov, som ellers mest bestod af tilbageskridt for åbenheden.

Se dokumentationen for sagen.

Del dette:
Udgivet i Skattedata

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

OlufOffentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Åbenhedstingets vejledning
En række praktiske råd, skrevet af Oluf Jørgensen og Nils Mulvad umiddelbart efter den nye lov trådte i kraft 1. januar 2014.

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Aktindsigt i kommuner
Åbenhedstingets opsamling og særlige råd vedr. kommunal aktindsigt
Kaas & Mulvads råd til aktindsigt i kommuner


Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet. Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Ombudsmanden er sidste instans – egentlig ikke et klageorgan, men du kan bede om, at institutionen gennemgår sagen. Se ombudsmandens udtalelser